Как се играе Покер

Покерът и най-разпространеният до момента негов класически вариант, Тексас Холдем, е вълнуваща игра, на която се радват поколения наред от десетилетия насам. Нейните правила са изключително лесни и прости за усвояване и по-долу в статията ще се опитаме да ги представим по начин, по който всеки да успее да ги разбере.

Какво най-общо представлява покерът?

Всеки играч започва с две затворени карти, с което се дава началото на четири рунда на залагане, по време на които се раздават общо пет отворени. Могат да се използват от всеки от играчите на масата и да се комбинират със „затворените“, до образуване на най-добрата комбинация. Затворените карти могат да се използват изцяло, частично или изобщо да не се използват. Съгласно познатите правила, печалбата идва от най-добрата комбинация от пет общи или две затворени от всеки играч.

Съревнованието протича с участието на стандартно тесте от 52 карти, сред които са  2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A.

Какви комбинации има в покера?

Важно е да се познават комбинациите, тъй като от тях ще зависи дали печелите. Те стоят в основата на съревнованието:

  • роял флъш – най-високата ръка, съставена от 10, J, Q, K и A от един вид;
  • стрейт флъш – 5 поредни бройки от една боя;
  • фул хаус – комбинация от 3 еднакви, но с различни бои (като Q и А) и две също еднакви карти;
  • флъш – 5-те карти са съставени от еднаква боя;
  • стрейт – състои се от пет поредни с различна боя (3,4,5,6,5,7);
  • тройка – има три еднакви, но различни по боя бройки и две различни (K,K,K,4,7);
  • два чифта – по две еднакви и една различна (8,8,6,6,3);
  • един чифт – две еднакви и три различни (2,6,8,А,А);
  • висока карта – няма две или повече еднакви бройки или последователност от тях. Различават се по боя.

Как се играе покер?

В самото начало на играта се правят залози, образуващи първоначалния пот в средата на игралната маса. Той е и първоначалният стимул на участниците. С преминаването на всеки от рундовете на залагане още се увеличава размерът на пота.

Какви действия предприемат играчите?

След раздаването, участниците предприемат по един ход, като последователността е по посока на часовниковата стрелка. Пред играещите стоят редица от възможности, позволяващи предприемане на действия: Чекът е един от тях и това означава пропускане на възможността за направа на залог. От тази възможност се възползвате само ако до момента не е правен бет по време на рунда.

Бетът позволява да направите залог, ако до момента друг от участниците в рунда не го е направил. След това, останалите трябва да колнат (платят) с идентична сума, за да получат възможността да останат в ръката. Играчите могат да предприемат и фолд, ако преценят, че нямат подходящи бройки. Тоест, въздържат се от залози през текущата ръка и хвърлят картите си, губейки възможността да спечелят. Кол е моментът,  в който останалите на масата плащат най-високия направен в рунда залог на друг играч. 

Рейз е последната опция, достъпна при вече направен бет от друг участник в рунда. Това означава, че съперник може да рейзне и да направи плащане на най-високия до момента залог и да доплати отгоре. Останалите в играта, за да продължат, непременно колват текущия рейз или някой от тях прави повторно вдигане на залога.

Как се наричат отделните рундове на залагане в покера?

При играта на класическия покер се преминава през четири кръга на залагане, наричани още префлоп, флоп, търн, ривър. Началото на първия стартира в момента след раздаване на скритите карти и преди общите отворени на масата. След като бъдат раздадени първите три отворени карти започва флопа. След поява на четвъртата обърната започва търн, а с поставянето и на петата, вече започва ривър.

Всеки от рундовете започва с начало на залозите и приключва до колването, фолдването или чекването на всички участниците в ръката. Във финалния кръг се извършва шоудаун, при който останалите в ръката играчи свалят бройките си и този с най-силната прибира пота.

Има ли лимити при залозите?

С това се определят максималните размери на залозите и рейзовете. Вариантите са три: с лимит на пота, без лимит или фиксиран размер. В първия случай, рейзването и бетването са идентични по размер на общия брой чипове в рунда. Във втория, всеки от съперниците на масата има възможност да прави залози с пълния размер на стака си (всичките си чипове). В третия случай, размерът на сумата за колване, рейзване и залагане е предварително уговорена и фиксирана.

Какво е необходимо за провеждане на турнири по покер у дома?

За усвояването на правилата и пълното навлизане в играта, препоръките за начинаещите са да се упражняват у дома. Единственото условие е това да се случва с цел забавление и да не се използват истински пари. За целта, съществуват специални комплекти за дома, позволяващи практикуването на американския покер Холдем, състоящ се от ново тесте карти и подходящ набор от чипове.

Какви стратегии да прилагат начинаещите в покера?

За постигането на по-ефективни резултати в покера, без значение от видовете и дали се практикува онлайн или на реална маса, напредналите потребители съветват начинаещите да избягват влиянието под въздействието на емоциите. Ако това бъде забелязано от останалите на масата, могат да го използват срещу вас. Емоционалната партия покер непременно ще доведе до лоши резултати. 

Съществуват различни стилове на игра, всеки от които пасва на един потребител и не са подходящи за друг. Тайт стил на предпазливост, където рисковете се избягват. Лууз е на обратната страна, където се поемат повече рискове и се бетва с много ръце. Агресивният начин оказва натиск върху останалите участници на масата, като се правят много големи бетове. Пасивният начин предвижда по-често колване и предоставяне на възможност противникът да диктува развитието на играта.

Познавайки вече отделните игрови стилове, разпознавате ли вашия в някой от тях? Знаете ли, че най-добрите играчи имат умението да сменят игровите си стилове, което ги прави непредсказуеми за останалите съперници в съревнованието? Препоръките към начинаещите са перфектното усвояване на всеки от стиловете с практиката и след това редуването им. Напредналите потребители съветват да се започне със стиловете тайт и агресивен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *