покер стратегия за начинаещи

окерът не е сложна игра. Научаването на основните покер правила и разбирането коя от шепата ръце е най-добрата може да се вземе за минути. Това е лесната част. Наистина е да овладееш начина, по който играеш – и да превърнеш покера в начин да правиш постоянно пари – което може да отнеме цял живот.

За новите играчи, които започват, е изключително важно да балансират забавлението и вълнението от играта на покер със сериозните загуби, които можете бързо да натрупате, ако не знаете какво правите. Как поемате по пътя си като следващата голяма покер звезда?

Ето ДЕВЕТ съвета за покер стратегия, които да ви накарат да стартирате:

Покер съвет 1: Агресията се отплаща в покера

покер

Единственият начин да спечелите в покера е да залагате – а единственият начин да спечелите много е да залагате много. Покерът е игра на целенасочена агресия. И докато овладявате основите на играта, ще научите кога трябва да увеличите агресията на масата.

Много начинаещи играчи са просто твърде предпазливи. Те ще проверяват кога трябва да залагат и ще плащат, когато трябва да рейзнат. При солидни отварящи ръце, като високи чифтове или ръка, съставена от A-K или A-Q, трябва да играете по-агресивно, отколкото си мислите, че трябва. Това са страхотни карти, за да започнете с рейз.

Ще искате да се уверите, че в игра с пълна маса избутвате играчи с по-слаби холдинги – или ги принуждавате – или ги принуждавате да кашлят, за да останат. Няма нищо по-лошо от това да подиграете само чифт попове да бъдеш победен от някой, който е чекнал преди флопа с 8-4 и като по чудо е хванал стрейт.

Накарайте ги да платят, за да видят тези карти и да изтласкат възможно най-много хора от пота възможно най-рано. С шест души в пот, вашите основни шансове за победа са само 17%. Само с два в пота, това се изстрелва до 50%.

По-лошото при предпазливата игра е, че ви маркира като по-слаб играч спрямо останалата част от масата. Ако рядко залагате или рейзвате, скоро ще се окажете притискани от по-силни играчи, които знаят, че ще отстъпите под натиск. Когато заложите много, другите играчи веднага ще разберат, че държите силна ръка и всички бързо ще фолднат, намалявайки сумата, която получавате.

Не забравяйте, че агресивната игра изгражда големи потове. Ако имате печеливша ръка, най-добрият ви ход е да изядете масата за всичко, което можете да получите. Този сценарий представя покера в най-забавния и най-вълнуващия му вид.

Покер съвет 2: …Но трябва да сте и търпеливи

Да бъдеш агресивен не означава да хвърляш пари за лоши ръце и да влизаш ол-ин с надеждата да хванеш страхотна карта на ривъра. Това е сигурен начин бързо да намалите размера на стека си с чипове.

Един от най-основните интелигентни покер съвети е да фолдвате много повече ръце, отколкото играете. За много играчи това звучи като ужасно скучен начин да прекарате една вечер – просто да седите на масата, докато всички останали са в играта.

Ето 5 основни съвета за повишаване на нивата на търпение:

 1. Не забравяйте, че въз основа просто на закона за средните стойности повечето раздадени ръце ще са губещи.
 2. Ако нямате силна ръка, най-добрият ви ход е да се откажете и то незабавно.
 3. Използвайте времето, за да наблюдавате другите играчи на масата и да изучавате начина, по който играят.
 4. Когато не е нужно да се тревожите за собствената си ръка, можете да се съсредоточите по-отблизо върху всички останали.
 5. Изчакайте търпеливо ситуация, в която покер шансовете са във ваша полза, след което използвайте агресията си, за да преследвате пота.

Покер съвет 3: Наблюдавайте опонентите си

Има една стара поговорка в покера: Играйте с играча, а не с картите си. Това е изискан начин да се каже, че покерът се основава на ситуацията. Ръката ви обикновено е добра или лоша само във връзка с това, което другият човек държи. K-K е фантастична ръка, но ако друг играч държи A-A, вашите попове са губещи в 82% от случаите. Представете си обратната ситуация: Вие държите A-10, докато другият е на J-J. Флопът идва 10-8-6. Изведнъж вашите две десетки имат само 20% шанс да спечелят.

Представете си обратната ситуация: Вие държите A-10, докато другият е на J-J. Флопът идва 10-8-6. Изведнъж вашите две десетки имат само 20% шанс да спечелят.

Откъде знаеш какво има другият? Като наблюдавате други играчи и научавате как играят.

Представете си ситуацията на флопа 10-8-6 по-горе и имате A-A.

Какво правиш?

 • Виждали ли сте човека срещу вас с бавно играещи големи ръце преди?
 • Може да играете по-предпазливо с вашите аса.

Виждали ли сте го да прави големи блъфове, за да се опита да вземе потове, когато на борда има „страшни“ карти?

 • Може да платите неговите залози или дори да рейзнете, знаейки, че 10-10 е рядка ръка.

Научете как да четете други играчи и да следите за „разказвания“. Телсовете не са само нервните навици, които виждате във филмите, като ръчкане с чипове или пръстен, те включват и начина, по който човек играе.

Някой, който е плащал цяла нощ и внезапно прави огромен рейз, вероятно държи непобедима ръка, например.

Покер съвет 4: Играйте дългосрочно

Като начинаещ играч ще загубите част от времето. В даден момент ще влезете ол-ин с чифт аса, след което ще загубите от друг играч, който държи чифт 9, който хваща трета 9 на ривъра.

Не позволявайте на тези видове загуби (известни като „бед бийтове“) да ви обезсърчат. Шансовете невинаги ще са във ваша полза, но в дългосрочен план тези аса ще спечелят повече, отколкото ще загубят срещу 9-ките.

Да се научиш да печелиш в покера е дългосрочен проект, който изисква изиграването на хиляди ръце в реална игра. Това е единственият начин да усвоите здраво дори основите и ще са необходими много повече от това, за да станете експерт.

Докато развивате уменията си, като използвате това ръководство за покер стратегия, имайте предвид първите три съвета: Играйте предпазливо, бъдете агресивни, когато е необходимо, и изучавайте масата, сякаш е любимият ви филм.

Тази тактика ще държи играта ви под контрол и ще устои на желанието да отидете „в тилт“. Не се опитвайте да компенсирате загубите с глупави залози.

Задайте банкрол – както за всяка сесия, така и в дългосрочен план – и се придържайте към него.

Покер съвет 5: Развивайте уменията си

Въпреки че ще научите много както от победи, така и от загуби, покерът не е просто игра, която овладявате на масата. Можете също така да научите много повече, като четете блогове и книги за покер стратегиите.

Играта онлайн също е чудесен начин да подобрите своите умения и знания. Просто не забравяйте да изберете правилната маса. Масите с „пари за игра“ вероятно ще бъдат пълни с аматьори, които не играят сериозна игра.

Водете си бележки, докато вървите, за да ви помогне да прецизирате стратегиите си, докато ставате все по-добри и по-добри!

Покер съвет 6: Позицията е сила

Позицията се диктува от бутона на дилъра, който се движи по часовниковата стрелка около масата след всяка ръка. В резултат на това позициите се променят ръка за ръка, поради което е изключително важно да се прави разлика между всяко място и плюсовете и минусите на всяко от тях.

Ето един поглед към различните позиции в покер игра с девет ръце:

 1. Голям блинд – (BB) – Две отляво на бутона, плаща големия блинд.
 2. Малък блинд – (SB) – Един отляво на бутона, плаща малкия блинд.
 3. Бутон – (BTN) – Вдясно от блиндовете, най-добрата позиция на масата.
 4. Cutoff – (CO) – Вдясно от бутона, втората най-добра позиция на масата.
 5. Hijack – (HJ) – Вдясно от Cutoff, наречена „Средна позиция“ (MP) на 6-max маса.
 6. Lojack – (LJ) – известен още като Средна позиция 2 (MP2) – Вдясно от Hijack, наречен „Under the Gun“ (UTG) на маса с 6 макс.
 7. Средна позиция (MP1) известна още като UTG+2 – вдясно от Lojack, изключително на маси с пълен кръг
 8. Under the Gun (UTG+1) – Вторите най-ранни позиции, вляво от UTG, само на пълни маси.
 9. Under the Gun (UTG) – Трите най-ранни позиции, UTG, UTG+1 и MP1, известен още като UTG+2, само на пълни маси.

Играчът е „в позиция“, когато е или на бутона, или близо до него. Тези, които са в позиция, получават предимството да видят колко от опонентите им действат, преди самите те да трябва да действат.

Покер съвет 7: Научете жаргоните

Един от най-плашещите аспекти на изучаването на покер е свикването с използвания жаргон.

Играта наистина има собствен език с думи като следните – само за да назовем няколко:

 • Три-бет (3-бет)
 • Cutoff
 • Двоен гътшот стрейт дроу
 • Отворен стрейт дроу (OESD)
 • Double gutshot

Ако трябваше да кажете на непознат: „Получих го AIPF, държейки Big Slick срещу deuce-trey без боя и опонентът ми отиде runner-runner, за да направи колело и ме усети“, е, те вероятно ще ви погледнат все едно сте луди. Въпреки това опитен покер играч ще разбере точно какво имате предвид.

Опитайте се да не се разочаровате от всички думи, които може да не разберете. Те ще станат по-ясни с опита. Вместо това, когато чуете използвана дума, която не разбирате, или я потърсете онлайн, или попитайте играчите на масата.

Почти всички ще се радват да помогнат и въпреки че вашата неопитност може да лъсне за момент, в крайна сметка това ще ви помогне да навлезете много по-бързо.

Покер съвет 8: Разберете концепцията на GTO

По отношение на разбирането на покер езика е важно да разберете определени концепции в покера. Един от тях, особено в днешно време, е оптималната игра на теория на игрите (GTO). Това е подход/стратегия, при която играчите се опитват да играят перфектен стил, вкоренен в балансирани диапазони и математически базирани модели.

Теорията гласи, че ако правилно изпълнявате GTO стил, вие се предпазвате от допускане на грешки, докато опонентите ви ще направят някои такива. В хедс-ъп мач, ако и двамата играчи трябваше да изиграят перфектна GTO игра, това просто щеше да се сведе до късмет, тъй като никой от играчите нямаше да направи грешка.

Всичко казано дотук, големият брой ситуации и комбинации от карти правят изключително трудно за играчите да играят в перфектен GTO стил. Много играчи се стремят към това, но малцина са способни да го правят постоянно на реални и виртуални игри.

Въпреки това е изключително важно да разберете как работи, тъй като преобладава в днешната игра. Като се запознаете, вие не можете само да включите елементи в собствената си игра, но също така можете да бъдете мъдри към популярна стратегия, използвана от опонентите ви.

Покер съвет 9: Не пренебрегвайте умствената си игра

Покерът не е физически натоварващ, но може да бъде изключително натоварващ за ума. Ето защо е наложително да обърнете голямо внимание на умствената игра на покер.

От контролиране на емоциите до избягване на разсейването, мозъкът ви е натоварен с десетки неща наведнъж във всяка дадена покер сесия.

Неизбежно ще изпитате разочарование и тилт, които, ако не бъдат контролирани, могат да потопят вашата покер игра по-бързо от айсберг към Титаник. Трябва да се научите как да разчистите ума си, да развиете позитивен манталитет и да се справяте със загубите.

Звучи лесно, но не е. Има покер играчи, които са играли професионално от десетилетия, но все още се борят с умствената страна на играта.

Ключовият извод е, че докато учите покер и придобивате повече опит, не пренебрегвайте собственото си психично здраве.

Покер стратегия – въпроси и отговори

Въпрос 1: Има ли стратегия за покер?

Въпреки че късметът ще повлияе силно на победителя от дадена покер ръка, добрите покер играчи осъзнават, че има силен стратегически елемент в играта на покер. Играчите, които използват добра стратегия, определено могат да очакват да спечелят повече пари в дългосрочен план от тези, които вземат произволни решения.

Въпрос 2: Има ли значение коя покер стратегия използваме?

Въпреки че късметът е важен фактор за краткосрочните резултати, покер стратегията НЕ е без значение (както може да бъде в някои други казино игри, като например ротативки). В дългосрочен план покерът е предимно игра на умения, което означава, че най-добрите играчи могат да очакват постоянни печалби.

Въпрос 3: Как мога да науча добра покер стратегия?

Вместо да се опитваме да овладеем играта сами, се препоръчва да се възползваме от богатството от покер материали, достъпни онлайн. Сайтове за обучение, видеоклипове, стратегически статии, форуми и частни тренировки са отлични начини да научите покер стратегия на високо ниво.

Въпрос 4: Има ли оптимална покер стратегия?

Теоретично е възможно да се извлече оптимално решение за покера, като се използва клонът на математиката, известен като теория на игрите. За съжаление, повечето варианти на покер са достатъчно сложни, така че хората все още са значително далеч от познаването на теоретично оптималната стратегия.

Въпрос 5: Коя е най-добрата стратегия в покера?

Най-печелившият начин да играете покер е да използвате „експлоататорски“ стратегии. Тази концепция включва изследване на играта на опонента ни за слабости и стремеж към тези слабости, колкото е възможно по-агресивно.

Заключение

Всеки играч е имал лоша сесия на масата. Помнете, когато започвате и губите малката си банка, че много професионални играчи са били точно там, където сте вие в даден момент от техните покер кариери.

Въпреки това, те успяха да се върнат и да станат победители за милиони долари в професионалната верига.

Всички ние трябваше да започнем отнякъде, така че не се отчайвайте, ако нещата не тръгнат веднага по начина, по който искате.

Дръжте главата си наведена, следвайте покер съветите в тази публикация и продължете да практикувате, подобрявайки уменията си.

Преди всичко друго: Забавлявайте се! В края на деня това е само игра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *