Как се играе рулетка

Рулетката е съставена от колело, разделено на 36 червени и черни сектора и 1 зелен, във вътрешността на което има топче и играчите трябва да познаят, в кой сектор ще попадне. Възможностите за залагане са много и по-долу в статията ще ги разгледаме. Какви правилата има и какви стратегии за печелене?

Кои са общите правила в рулетката?

Най-общо крупието дава сигнал и играчите на масата правят своите предположения, след което рулетката се завърта, пускайки топчето в нея. По време на въртенето, участниците също имат възможност да правят своите предположения, но не и докато въртенето спре. Обявява се числото на попадението и цветът на сектора, а този който ги е познал, прибира залозите на всички участници на масата. Печалбите се изплащат и започва нов игрови кръг.

Как е структурирана рулетката и игралното поле?

Без значение от видовете, играта е съставена по сходен начин. Рулетката, както беше споменато, е съставена от 36 сектора, единият от които е нулев (в американския вариант, той е двоен). Разпределението на числата по секторите е хаотично, но е задължително спазването на последователността им.

От гледна точка на игралното поле, неговите размери могат да са различни, но във всички случаи представлява зона, в която играчите правят своите залози на определен цвят и цифра. Цифровото съдържание е от 0 до 36 или от 00 до 37 при американския вариант. Групирането е в три реда от по 12 числа. Игралното пространство е структурирано в две основни полета – вътрешно и външно. Първото предполага правене на ставки върху конкретни цифрови стойности или група от тях. Второто е представено от спомагателни елементи. 

Какви видове залози има в рулетката?

С оглед на това, че масата е разделена на полета, селекциите също биват външни и вътрешни. 

Вътрешните са съставени от три вертикални колони от по 12 хоризонтални реда. Техните наименования са: 

  • Straight / Single – прави се селекция на едно число;
  • Split – поставя се на две граничещи по хоризонтала или вертикала цифри, като чипът се слага върху разделящата полетата линия;
  • Street – селекцията се прави на три хоризонтално разположени в редица цифрови стойности. Чипът се поставя върху разделителната линия с номерата от външната част;
  • Corner – чипът е в пресечната точка на четири свързани числа;
  • Six Line / Double Street – възможна е селекция на 6 цифрови стойности, образуващи линия по хоризонталата;
  • First Four – четири цифри със стойности 0, 1, 2, 3. Чипът се поставя в ъгъла на пресечната точка на секторите.

От гледна точка на външните залози, те се правят на външния сектор от игралното поле, в съответните зони. Шансовете за спечелване са значително по-големи, но размерът на печалбите е малък. На разположение в този случай са видове залози, като High / Low, където се преследва конкретно съвпадение на числа в рамките на определен промеждутък. 

При Red / Black се прави избор относно това, дали на черен или червен сектор ще попадне топчето. При Even / Odd се предвижда дали четно или нечетно ще бъде попадението. При Dozens трябва да познаете, дали попадението ще е в диапазона от едно до дванадесет. Селекцията Columns предвижда избор на числа от вертикалната колона, състояща се от 12 числа.

Кои са важните акценти в играта на рулетка?

При залозите, важни моменти са случаите, когато чиповете се поставят на игралното поле. Трябва да се внимава, така че да се избегне разместване на други залози и нарушаване последователността на селекциите на масата. Размерът и характерът на ставките се определят строго в рамките между пусканията. При настъпване на промени, крупието не винаги е склонно да ги приеме. Те се приемат само в случай, че крупието ги потвърди. Не е позволен спорът с крупието, тъй като има право да наложи предупреждение на съответния играч.

Не е приемливо поставянето върху масата на храна и напитки, така че всеки от играчите трябва да се въздържа от подобни действия. След обявяване на печалбата, играчите не се втурват да събират чиповете от масата, тъй като може да се получи объркване и кражба на чипове на други хора. Когато крупието обяви „без повече залози“ се забранява докосването на чиповете. В наземните зали за игра на рулетка не се допуска снимането с телефони и камери.

Кои са разпространените видове рулетка?

Към днешна дата има различни видове рулетка, най-разпространените сред които е европейската, която притежава базови правила и е най-лесната за усвояване и практикуване. Тя се препоръчва на начинаещите играчи. При нея се използват чипове, принадлежащи на игровия клуб. Формирането на залозите е с равни шансове, а печалбите са големи.

Американската версия с оглед на правилата е много идентична на европейската, но съществуват някои важни нюанси. Сред тях са двете нули – единична и двойна. Не се приемат устни залози и има разлики в разположението на числата върху масата. Събирането на чиповете се извършва с ръце от крупието, а не с лопатка. Плащанията се правят във възходящ ред.

И двата варианта са достъпни както в наземните казина, така и в техните виртуални онлайн варианти. В последния случай е възможна играта от разстояние и напълно дистанционно. Необходимо е мобилно устройство и стабилен интернет.

Как да печелим на рулетка?

За да си осигури най-голям шанс за спечелване, играчът прави селекции предимно на сектори от типа Red / Black, Even / Odd или 1-18/19-36. Задължително забравете за любимите си и късметлийски числа, както и за най-често повтарящите се. 

Добър избор е усвояването на професионални системи, като Мартингейл. Това е най-популярната стратегия в игрите на късмета. Изключително е проста и лесна за разбиране. Тя гласи, че когато селекцията пропадне, размерът на следващата се удвоява. Тоест, ако първоначално са поставени 5 лв. и бъдат изгубени, след това се поставят 10 лева.

Системата Джеймс Бонд също е много популярна и се използва от начинаещите играчи. Тя гласи, че трябва да се заложи 1 лв. на сектор нула, 14 лв. на сектори с числа от 19 до 36 и 5 лева на линия от 13 до 18. Така се увеличава шансът за спечелване, тъй като ставката пропада ако попадението на топчето след завъртането е между 1 и 12. Тази система се препоръчва при нужда от продължителна игра и чести печалби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *